Domnul ARTHUR TROOP

PESTE 100 DE ANI DE LA NAȘTEREA FONDATORULUI ASOCIAȚIEI INTERNAȚIONALE A POLIȚIȘTILOR, DOMNUL ARTHUR TROOP

În urmă cu peste 100 de ani, în Lincolnshire, Anglia, la 15 decembrie 1914, se năştea domnul Arthur Troop, fondatorul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor. Acolo și-a petrecut copilăria şi a urmat cursurile şcolii primare. La Colegiul Ruskin din Oxford a obţinut o diplomă în ştiinţe economice şi sociale. Învăţând istoria rusă, a obţinut o bursă în 1934, de vizitare a Moscovei şi Leningradului. Au urmat apoi, doi ani de studiu intens în agricultură, la colegiul Avoncroft din Vale of Evesham, Worcestherhire.A devenit angajat al Poliției din Lincolnshire, la 19 iunie 1936, specializându-se în cadrul mai multor departamente, mai ales în probleme de trafic rutier. După încheierea celui de al doilea Război Mondial, domnul Arthur Troop, făcând dovada unei mari încrederi în oameni şi în virtuţile pozitive ale prieteniei, şi-a propus să înființeze o Organizaţie Mondială a Prieteniei, pentru ofițerii de poliţie.

Acţiunile sale au fost întâmpinate ca o excentritate a acelor timpuri şi aceasta a întâmpinat o considerabilă opoziţie din partea Ministerului de Interne Britanic, precum şi din partea şefilor săi. Totuşi nu s-a descurajat, deşi a fost caracterizat drept „oportunist”, şi a fost acuzat că ar fi incălcat mai multe regulamente, printre care: „Codul de disciplină al Poliţitului”. Între anii 1948-1949 ideea sa a fost foarte bine primită de poliţişti din Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia şi chiar din unele ţări africane. Aceştia l-au încurajat în constituirea unei organizații internaţionale a Poliţiştilor, a tuturor Secţiilor Naţionale, care să aibă un Secretariat Internaţional, şi să poate emite legitimaţii pentru membri săi. La 12 august 1949, sergentul Arthur publică în „British Police Review”, sub pseudonimul „Aytee”, un articol în care argumentează foarte solid, necesitatea înfiinţării unei astfel de organizaţii.

În urma eforturilor sale, deosebite, la 1 ianuarie 1950 este înfiinţată Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. Având legitimaţia cu seria A1, devine astfel primul Secretar General al Secţiei Britanice, care avea în componenţă şapte regiuni. Asociaţia şi-a propus ca scop: dezvoltarea legăturilor sociale, culturale şi profesionale,  într-un mediu ce se dorea a fi lipsit de orice discriminare datorată gradelor, sexului, culorii pielii, diferenţierii lingvistice, sau religiilor diferite. Prima deviză a Asociaţiei a fost „Service through Friendship (Servicii prin Prietenie), fiind tradusă apoi de scoţianul Bob Hamilton, expert în limba esperanto, în: „Servo per amikeco”. Privindu-şi cascheta de poliţist, Arthur a creat şi prima siglă a Asociaţiei, prin încorporarea imaginei planetei Pământ în jurul stelei – simbol universal, scriind în jurul acestora cuvintele International Police Association, cu o panglică în partea inferioară pe care figurează motto-ul Asociaţiei. În lateral i-a adăugat lauri, care reprezintă ideea de pace. Retuşată de către un specialist în heraldică, sigla a fost înregistrată ca marcă protejată, devenind astfel emblema oficială a IPA.

A urmat afilierea la IPA, a Olandei, Belgiei şi Franţei în 1953, a Germaniei şi Elveţiei în 1955, an în care a avut loc şi Primul Congres Internaţional, desfăşurat la Paris. La acest eveniment, Arthur Troop a fost ales Secretar General Internaţional al Asociaţiei, funcţie deţinută până în anul 1966, când din motive personale, s-a retras.Astăzi, putem spune că viziunea lui Arthur Troop, s-a concretizat într-o organizaţie internaţională, cu peste 420000 membri, reprezentând 66 ţări. În 1967 I.P.A. a primit şi o înaltă recunoaştere internaţională, şi anume cea de observator la Organizaţia Naţiunilor Unite. Pentru meritele sale în creearea IPA, în anul 1965 domnului Arthur Troop i s-a decernat Medalia Imperiului Britanic (BEM) şi a figurat în Lista de Onoare a Zilei de Naştere a Reginei, alături de celebra trupă Beatles. Ulterior, acestuia i-a fost acordat titlul de Doctor Honorius Causa în Canada, Crucea de Onoare a Preşedintelui Republicii Austria, şi după dezvelirea statuii sale de pe câmpia ungară în 1998, a fost răsplătit cu „Sabia de Aur a Ungariei”.

La retragerea sa în 1966 din serviciul poliţienesc britanic, domnul Arthur Troop s-a angajat în calitate de vizitator la domiciliu pentru nevăzători, în cadrul Departamentului Serviciilor Sociale din Lincolnshire, obţinând o nouă medalie naţională, ca o recunoaştere a activităţilor sale caritabile. La cel de-al XI-lea Congres Mondial din 1985, a devenit primul posesor al Medaliei de Aur a Asociaţiei. În 1995, la cea de-a 26-a Conferinţă a Comitetului Executiv Internaţional, domnului Arthur Troop i-a fost decernat Premiul IPA WORLD POLICE. În luna mai, în anul 2000, la cel de-al 50-lea Congres Aniversar al Asociaţiei, de la Bournemouth, Inălţimea Sa Regală Prinţesa Anna, a adus în deschiderea ceremoniei, un tribut „bărbatului din Lincolnshire, pentru îndârjirea cu care şi-a continuat dificila sarcină de înfiinţare a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, prin Servicii prin prietenie…”. Înălţimea sa regală a subliniat: „Arthur Troop a ajuns, prin atâta adversitate, izolare şi dezinteres, pe o culme a succesului pe care noi n-o vom atinge vreodată.”Pentru meritele sale în înfiinţarea şi obţinerea consacrării internaţionale, domnului Arthur Troop, i s-a recunoscut în mod unanim, de către toate Secţiile Naţionale afiliate, calitatea de fondator al Asociaţiei.” În serviciul Binelui

Cavaleri ai păcii să facem misiunea noastră mai frumoasă în inima fiecăruia Deviza eternă

Va fi: „Servicii prin Prietenie” (Refrenul Imnului IPA, text: Pierre-Marie Guillemot; muzica: Alfred Couat).IPA Secţia Română, s-a alăturat tuturor celorlalte Secţii Naţionale la evenimentele organizate în luna decembrie 2014, de comemorare a aniversării celor 100 de ani de la naşterea celui care a fost domnul Arthur Troop. Ca urmare a invitaţiei primite de la domnul preşedinte al IPA Grecia, IOANNIS KARAPATAKIS, o delegaţie compusă din doi membri din cadrul IPA Regiunea 9 Bucureşti, împreună cu domnul preşedinte regional Ioan Dospinescu, a participat la evenimentul organizat de IPA Secţia Elenă, în Peloponnese, Kalavryta, în perioada 28-30 Noiembrie 2014. La invitația domnului Dr. SIMON TAMAS, preşedintele secţiei IPA Ungaria, o altă delegaţie, formată din doi membri IPA ai regiunii 1 Hunedoara a participat la Budapesta, în perioada 12-14 Decembrie 2014, la „Aniversarea Arthur Troop”. Evenimentul a inclus printre alte manifestări: o vizită la sediul Poliţiei Naţionale Ungare, o vizită la Muzeul Poliţiei, o călătorie la Jaszszentandras, precum şi o depunere de coroane la statuia lui Arthur Troop.

Secţia Marea Britanie a organizat în aceeaşi perioadă (12-14 decembrie), Celebrarea Centenarului Arthur Troop, prin primirea oapeţilor, membri ai Asociaţiei, la Centrul Administrativ al Secţiei Marea Britanie şi al Secretariatului Internaţional din Nottingham; cazarea acestora a avut loc la Jury`s Inn Hotel şi a fost urmată de o plecare spre Stamford/Lincoln, pentru vizitarea casei şi a locului de naştere al lui Arthur Troop. Evenimentul a cuprins o recepţie civică şi o dezvelire a unei plăci comemorative, în ziua de 13 decembrie 2014. Manifestarea s-a încheiat printr-un program de diverstiment şi dans, la Notttinghamshire Country Cricket Club din Notthingham.

Aşa cum a precizat domnul Preşedinte Internaţional, PIERRE MARTIN MOULIN în deschiderea Revistei IPA Newsletter pentru decembrie 2014, „Călatoria a mii de mile începe cu un singur pas”! Arthur ne-a dovedit că el a făcut acest pas pentru noi, că prietenia poate transcede totul, ea fiind cheia acceptării şi succesului viitor al Asociaţiei. Noi toți putem avea viziuni similare despre viitorul păcii şi al libertăţii individuale a fiecăruia. ” Indiferent de sentimentele noastre ideologice sau de părerile religioase, care variază în mod natural, noi toți credem că putem răspândi mesajul nostru simplu de PRIETENIE către alte părţi ale lumii”. Arthur Troop La mulţi ani, tuturor celor ce cred, continuă şi vor continua să promoveze viziunea şi idealurile acestui mare OM!

revenire acasa

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 19 =