Muzeul National al Politiei Romane

Muzeul Poliţiei Române poate fi recunoscut drept un moment deosebit de important pentru istoria unei venerabile instituţii, cum este Poliţia noastră naţională.
Cine îşi cunoaşte rădăcinile şi treptele devenirii sale are dreptul să-şi făurească un viitor trainic şi să stea cu demnitate în faţa semenilor.
Poliţia, ca organism aflat prin definiţie în serviciul cetăţeanului şi a legii, a cunoscut, dealungul existenţei sale, toate treptele dezvoltării societăţii şi a fost conectată, cum nu se poate mai strâns, cu istoria acesteia.
Prin natura misiunii sale, a cunoscut cele mai tragice şi cele mai dure clipe din viaţa multor generaţii, a trebuit să îndrepte şi să contribuie la pedepsirea celor fărădelege, în toate etapele prin care a trecut naţia. Pentru o asemenea instituţie, trebuia creat un loc în care să i se păstreze mărturiile devenirii şi dezvoltării ei în timp.
Muzeul din Târgovişte reprezintă, în acest context, o piesă valoroasă chiar pentru istoria naţională. El înmănunchează probele veridice ale unei meserii, pe cât de pasionante, pe atât de dure şi stârneşte interesul celor ce vor să cunoască, cât mai bine, Poliţia Română. Muzeul nu este doar o oglindă în care se poate vedea drumul parcurs până în prezent de către noi ci şi o punte spre alte poliţii, din întreagă lume. Exponatele româneşti sunt completate cu piese şi însemne venite din alte ţări.
Sălile dedicate IPA sunt veritabile depozite de prietenie, iar faptul că ele sunt frecvent vizitate de prietenii noştri de peste hotare şi se îmbogăţesc permanent, arată cât suntem de apreciaţi de aceştia. Pornit, acum un deceniu chiar de exponenţii IPA Secţia Română, demersul creearii acestui muzeu s-a bucurat de bunăvoinţă şi generozitatea autorităţilor judeţului Dâmboviţa dar şi de contribuţia capitală a Poliţiei noastre.
Inaugurat în anul 2000, Muzeul este o are o importanţă deosebită în traseele turistice ce vizează vechea capitală a Valahiei. Casa Coconilor viteazului Brancoveanu, aflată în apropierea Turnului Chindiei, stârneşte interesul numeroşilor călători din ţară şi din străinătate ce trec prin Târgovişte.
Muzeul Poliţiei Române se află sub semnul IPA şi este mărturia elocventă a unei iubiri faţă de o anumită profesie şi faţă de prieteni. Este un dar frumos pentru toţi cei ce-i trec pragul iar, la mulţumirea lor, adăugăm şi mulţumirile noastre.

Servo Per Amikeco, Servicii prin prietenie, în limba esperanto nu este doar un slogan. El este, la Muzeul Poliţiei Române o stare de spirit aflată la ea acasă.
Muzeul Naţional al Poliţiei Române este situat în cadru complexului CURTEA DOMNEASCA din Târgovişte, în apropierea zidurilor vechii Cetăţi de Scaun şi a Turnului Chindiei. Clădirea este monument istoric şi a fost atestată documentar din 1692 sub denumirea de CASA COCONILOR, fiind ridicată de Domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru copii săi.

Prin eforturile Comitetului Executiv Naţional al IPA Secţia Română, locaţia a fost consolidată şi reamenajată. Muzeul a fost inaugurat pe 7 iulie 2000. Au fost prezenţi reprezentantul Preşedenţiei României, Ministrul de Interne, membrii Comitetului Executiv Naţional din cadrul I.P.A. Secţia Română, cadre de conducere din MI, IGP, poliţişti din ţară şi din 18 state.
In 1997 a fost o idee. S-a transformat într-un vis şi apoi într-un proiect aprobat de cel de-al II-lea Congres Naţional al IPA Secţia Română. Acum este o realitate şi un reper în muzeistica românească. Vizitaţi-l şi vă veţi convinge!
Să nu omitem pionierii acestei geneze: domnii Ion Tomescu, Florin Safta şi Dumitru Derscanu.

Sălile muzeului adăpostesc bogate colecţii de heraldică, uniforme şi echipament, documente şi obiecte din istoria de peste un secol şi jumătate a Poliţiei şi Jandarmeriei Române.
Muzeul cuprinde o impresionantă colecţie de uniforme şi însemne poliţieneşti din întreaga lume.

Adresa:
Str. Justiţiei nr.1 Târgovişte, jud. Dâmboviţa.

Accesul:
auto – pe DN 61, care leagă municipiul Târgovişte de Bucureşti.
feroviar – pe ruta Bucureşti – Târgovişte – Pietroşiţa, cu gară la Târgovişte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =